Acasă arrow Articole din presă arrow Freedom House: „Mass-media independentă” - unicul capitol la care Moldova se bucură de progres
Meniu Principal
Acasă
Articole din presă
Publicaţii, rapoarte şi cercetări
Comentarii TI - Moldova la proiecte de acte normative
Cadrul legal
Hotărârile Curţii de Conturi
Activităţi
Rapoarte şi audit
Linia Fierbinte / Consultatii
Media
Referiri
Informaţii de contact
 
 
INTR.gif
TI News Letter

ti-news


Abonare
Dezabonare

Cine e online
Avem 1 vizitator online

 

 

 
Conţinut
Freedom House: „Mass-media independentă” - unicul capitol la care Moldova se bucură de progres

06.06.2012

Republica Moldova rămâne în grupul țărilor cu un regim hibrid / de tranziţie împreună cu Albania, Bosnia, Ucraina și Georgia. Cel puțin așa arată datele ultimului raport realizat de Freedom House, cu denumirea „Statele în stare de tranziție” (Nations in Transit) din 2012.

Potrivit experților Freedom House, unicul capitol la care Republica Moldova se bucură de progres este „mass-media independentă”. Punctajul acordat țării noastre pentru această categorie s-a îmbunătățit de la 5,5 la 5,0. Trebuie de menționat că potrivit schemei de calculare a punctajelor, un punct înseamnă gradul maxim de libertate, iar șapte puncte – cel mai scăzut nivel al libertății.

„Acest an nu a fost fără de succese în spațiul ex-sovietic. În Republica Moldova, spre exemplu, piața mass-media a continuat să se diversifice, iar radiodifuzorul public a devenit mult mai profesionist”, constată autorii raportului.

Ca și anul trecut cel mai prost Republica Moldova stă la capitolul „Corupție” (cu 6 puncte), iar cel mai bine la capitolul „Societatea civilă” (cu 3.25 puncte). Scorul mediu general pentru situația democrației în țara noastră s-a îmbunătățit nesemnificativ de la 4.96 la 4.89.

Studiul constată că de la căderea zidului Berlinului țările din spațiul între Europa Occidentală și Asia s-au împărțit în trei categorii distincte. Din prima categorie fac parte noile democraţii de succes din Europa Centrală şi regiunea Mării Baltice. În cea de a doua au nimerit țările unde situația democrației se îmbunătăţește încet, este vorba în primul rând de țările balcanice. „În al treilea grup de țări, cu tendințe mai puțin pozitive, intră regimurile autoritare reconstituite din Eurasia, care deși s-au adaptat la situația post-sovietică continuă să mențină o monopodie asupra puterii politice și economice”, se spune în raport.

Potrivit acestuia, câteva ţări din această zonă, și anume Republica Moldova, Georgia și Ucraina, au demonstrat ambiţiile democratice, și s-au luptat pentru consolidarea instituțiilor democratice durabile. Totodată, Ucraina se pare că este pe punctul să părăsească acest grup.

Datele studiului reflectă situația democrației în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, 2011.
 
< Precedent   Următor >