Acasă arrow Articole din presă arrow Profesorii care au fost prinși ajutând elevii la primul examen de bacalaureat au fost scoși din circuitul educațional
Meniu Principal
Acasă
Articole din presă
Publicaţii, rapoarte şi cercetări
Comentarii TI - Moldova la proiecte de acte normative
Cadrul legal
Hotărârile Curţii de Conturi
Activităţi
Rapoarte şi audit
Linia Fierbinte / Consultatii
Media
Referiri
Informaţii de contact
 
 
INTR.gif
TI News Letter

ti-news


Abonare
Dezabonare

Cine e online

 

 

 
Conţinut
Profesorii care au fost prinși ajutând elevii la primul examen de bacalaureat au fost scoși din circuitul educațional

11.06.2012

Profesorii care au fost prinși ajutând elevii la primul examen de bacalaureat au fost scoși din circuitul educațional. Anunțul a fost făcută de ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Declarațiile ministrului vin după ce vineri, 15 profesori de la un liceu din capitală au fost reţinuţi de ofiţerii anticorupţie, suspectaţi că ar fi transmis elevilor răspunsurile la teste, prin reţele de socializare.

Potrivit ministrului Educației, Mihail Șleahtițchi în ciuda măsurilor stricte de desfășurare a bacalaureatului, chiar de la primul examen au fost depistate mai multe nereguli. Mihail Șleahtițchi susține că va continua lupta cu corupția în sistemul educațional, amenințăndu-i cu judecata pe cei care vor fi prinși cu mită.

„Evenimentele din cadrul examenului de bacalaureat au demonstart că nu există clemență pentru nici o persoană care i-a, sau dă mită indiferent de rang, statut social sau posibilități sociale. Ne adresăm profesorilor pentru a le reaminti că misiunea lor este informarea și educarea și formarea caracterelor. Exemple date de unii dintre aceștia demonstrează că sunt corpi străini ai sistemului educațional și va trebui să ne despărțim de unii dintre ei și să-i deferim justiției."

Directorul Agenției de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului, Adrian Ghicov susține la rândul său că la primul examen de bacalaureat mulți elevi au încercat să transmită răspunsurile prin siturile se socializare, dar că au fost depistați.

„Elevii au intrat totuși cu telefoanele. Avem semnale că a fost utilizat și scanerul.Tocmai ca variantele să apară pe siturile de socializare după ora 9, cînd sunt deschise plicurile, ca toată lumea să se poată folosi și transmite prin telefoanele mobile. Doar că, cei care au permis acestă fraudă nu au ținut cont că scanează și semnul acesta de bar cod, care conține informație secretă, cui aparține testul, raionul și persoana nominală. Grație acestui fapt am putut depista din care centru de bacalaureat a fost transmisă informația."

Potrivit ministrului Educației în acest an, la primul examen de bacalaureat, 21 de elevi au fost prinși cu telefoane mobile și copiuțe. Aceștia au fost eliberați de la sesiunea de BAC și urmează să susțină din nou bacalaureatul, abia anul viitor.

Tot în cadrul primului examen de bacalaureat, 15 profesori ai Liceului Seral Nr. 1 din capitală au fost reținuți, pe motiv că transmiteau elevilor răspunsurile la testele de la examenul de Limba și Literatura română. Fiecare elev ar fi plătit pentru aceste servicii câte 2 mii 200 de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 5 până la 10 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen de pînă la 5 ani.

www.voceabasarabiei.net

 
< Precedent   Următor >