Acasă arrow Articole din presă arrow La Guvern s-a desfasurat sedinta Consiliului National pentru parteneriatul public-privat
Meniu Principal
Acasă
Articole din presă
Publicaţii, rapoarte şi cercetări
Comentarii TI - Moldova la proiecte de acte normative
Cadrul legal
Hotărârile Curţii de Conturi
Activităţi
Rapoarte şi audit
Linia Fierbinte / Consultatii
Media
Referiri
Informaţii de contact
 
 
INTR.gif
TI News Letter

ti-news


Abonare
Dezabonare

Cine e online
Avem 3 vizitatori online

 

 

 
Conţinut
La Guvern s-a desfasurat sedinta Consiliului National pentru parteneriatul public-privat

11.06.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Consiliului Naţional pentru parteneriatul public-privat, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

În debutul şedinţei, Premierul a menţionat că, prin iniţierea parteneriatelor public-private, Guvernul  urmăreşte scopul de a asigura gestionarea eficientă a proprietăţii publice şi atragerea partenerilor privaţi în acest proces.

"Primii paşi în această direcţie au fost efectuaţi, fiind asigurat un cadru legal şi instituţional, astfel încît proprietatea statului să fie pusă într-un circuit eficient sub aspectul administrării şi prestării serviciilor de calitate populaţiei", a precizat Prim-ministrul.

De menţionat că astăzi, membrii Consiliului Naţional pentru parteneriatul public-privat (CNPPP) s-au întrunit pentru prima dată. În cadrul şedinţei, au fost examinate o serie de subiecte de ordin organizatoric, precum şi subiecte ce ţin de lansarea unor parteneriate public-private în domeniile sănătăţii, educaţiei şi infrastructurii transportului avia.

Astfel, Consiliul a aprobat componenţa Biroului permanent şi a secretariatului CNPPP. S-a decis ca Biroul permanent al Consiliului să fie compus din 5 persoane, inclusiv Prim-ministrul, vicepremierul, ministru al Economiei, ministrul Finanţelor şi cel al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, iar secretariatul Consiliului să fie asigurat de o subdiviziune din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice. Totodată, au fost aprobate listele bunurilor - proprietate a statului şi a lucrărilor şi serviciilor de interes public naţional propuse parteneriatului public-privat, precum şi Regulamentul privind procedurile-standard şi condiţiile generale de selectare a parteneriatului privat.

Cu referire la proiectele parteneriatului public-privat care urmează a fi lansate, membrii Consiliului au examinat 2 proiecte privind prestarea serviciilor medicale (de dializă şi de radioterapie), un proiect privind renovarea unor cămine ale Universităţii de Stat din Moldova, precum şi proiectul privind concesionarea Întreprinderii de Stat "Aeroportul Internaţional Chişinău".

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a subliniat că implementarea proiectului privind prestarea serviciilor de dializă în baza parteneriatului public-privat va asigura oferirea serviciilor de calitate celor 400 de pacienţi din republică care sînt dependenţi de procedura de hemodializă. Cel de-al doilea proiect, privind prestarea serviciilor de radioterapie, este extrem de important în condiţiile în care în ţara noastră cca 45 de mii de pacienţi sînt diagnosticaţi cu cancer, iar anual această diagnoză este stabilită altor 8 mii de persoane. Ministrul Sănătăţii a precizat că, de rînd cu dotarea cu echipament medical performant, proiectul prevede instruirea personalului medical care va activa în cadrul instituţiilor medicale respective.

Un alt proiect, examinat în cadrul şedinţei de astăzi, vizează iniţierea unui parteneriat public-privat pentru renovarea a 4 cămine studenţeşti care aparţin Universităţii de Stat din Moldova. Printre avantajele acestui proiect se numără renovarea capitală a edificiilor căminelor şi majorarea capacităţii acestora.

Proiectul ce vizează concesiunea Aeroportului Internaţional Chişinău, la fel, are drept obiectiv eficientizarea administrării proprietăţii publice. În context, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a precizat că Aeroportul Internaţional Chişinău are un plan de dezvoltare pe termen mediu şi lung, iar realizarea acestuia ar necesita peste 140 milioane de euro. Astfel, Guvernul îşi propune deblocarea situaţiei privind dezvoltarea Aeroportului Internaţional Chişinău, avînd la bază 2 elemente principale în cazul lansării unui proiect de parteneriat public-privat: îmbunătăţirea capacităţii managementului în administrarea Aeroportului şi asigurarea condiţiilor pentru atragerea operatorilor internaţionali relevanţi din domeniul administrării aeroporturilor.

Prim-ministrul a atenţionat asupra asigurării capacităţii de implementare a proiectelor lansate în baza parteneriatelor public-private şi a solicitat  responsabilitate maximă în acest proces.

Proiectele examinate de CNPPP, urmează a fi prezentate spre aprobate în cadrul următoarei şedinţe plenare a Guvernului RM.

www.moldpres.md
 
< Precedent   Următor >