Acasă arrow Articole din presă arrow Vlad Plahotniuc, demascat la Londra!
Meniu Principal
Acasă
Articole din presă
Publicaţii, rapoarte şi cercetări
Comentarii TI - Moldova la proiecte de acte normative
Cadrul legal
Hotărârile Curţii de Conturi
Activităţi
Rapoarte şi audit
Linia Fierbinte / Consultatii
Media
Referiri
Informaţii de contact
 
 
INTR.gif
TI News Letter

ti-news


Abonare
Dezabonare

Cine e online

 

 

 
Conţinut
Vlad Plahotniuc, demascat la Londra!

15.06.2012

Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a fost demascat! Plahotniuc este beneficiarul direct al atacurilor raider la Victoriabank, Banca de Economii și compania ASITO.

Acest lucru este confirmat de actele obținute în urma perchezițiilor la companiile off-shore, implicate în atacurile raider din 2010 și 2011 asupra instituțiilor financiare din Republica Moldova.

Documentele arată clar că cel care a avut de câştigat de pe urma atacurilor asupra Băncii de Economii, Victoriabank şi ASITO a fost nimeni altul decât Plahotniuc. Actele au fost prezentate Jurnal TV de către avocaţii delegaţi de oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Deşi beneficiarul final şi, prin urmare, organizatorul atacurilor raider, era uşor de stabilit de către organele abilitate din RM (CCCEC şi Procuratura Generală), iată că adevărul ar putea ieşi la iveală graţie Înaltei Curţi din Londra.

Ieri, Curtea de Justiție din Londra a obligat şi alte companii să dezvăluie detalii despre identitatea celor care au intrat ilegal în posesia acţiunilor. În cadrul ședinței, cei trei avocaţi britanici delegaţi de către oamenii de afaceri Victor Țopa şi Viorel Ţopa au cerut instanţei să oblige o serie de companii engleze dezvăluirea beneficiarilor lor finali.

După audieri, avocaţii au declarat, pentru Jurnal TV, că au obţinut un rezultat bun la care nici nu se aşteptau.

Drept urmare a şedinţei de ieri, dar şi a desecretizării mai multor informaţii, ar putea începe o serie de procese de judecată atât în marea Britanie, cât şi în alte ţări unde sunt companii implicate în preluarea ilicită a acţiunilor băncilor din Moldova.

După o ivestigaţie care a durat câteva luni, avocaţii britanici au identificat companiile implicate în atacurile raider din vara anului 2011 din Moldova. O parte dintre acestea le-a prezentat avocaţilor benevol informaţii despre beneficiarul lor final de teamă că numele lor va figura în instanţă. Restul companiilor au fost obligate ieri de magistraţi să facă acelaşi lucru.

„Unele dintre aceste companii au fost reclamante în procesele de judecată privind atacurile raider în Moldova, alte companii au primit pachetele de acţiuni care au fost furate în timpul atacurilor raider din Moldova. Pentru a convinge Curtea să ne accepte soliticările, noi am adus documente şi informaţii care deja au mai fost prezentate în timpul altor procese. Aici sunt incluse şi documente care arată că persoana care stă în spatele unora dintre aceste companii şi că deţinătorul unui şir de companii din Scoţia şi Anglia este un moldovean pe nume Vladimir Plahotniuc”, a declarat avocatul Patrick Boylan.

Mai mult, avocatul a prezentat câteva documente, dar şi o copie a paşaportului străin al lui Vlad Plahotniuc, oferită de către directorul companiei Tomdal Limited, în care se spune că 100% din acţiunile companiei aparţin lui Vlad Plahotniuc. În document se mai spune că orice acţiune Tomdal Limited este coordonată nemijlocit cu Plahotniuc.

Totodată, Curțile Engleză și Scoțiană au ordonat sechestrarea documentelor și serverelor a 17 companii și a mai multor persoane implicate în atacurile raider din Republica Moldova. Percheziția și sechestrarea actelor și serverelor s-a întâmplat în aceeași zi și la aceeași oră pe tot teritoriul Angliei. În rezultat, numele lui Vladimir Plahotniuc a ieșit la iveală în mai multe dintre documente.

Contactat de Jurnal TV, Vlad Plahotniuc a refuzat să răspundă la întrebări.

Precizăm că în vara anului trecut, în urma unor decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Ulterior, presa dar şi mai mulţi lideri de opinie, au declarat că în spatele acestor acţiuni ar sta actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

Articolul integral:

www.jurnal.md/ro/news/vlad-plahotniuc-demascat-la-londra-doc-221468/

 
< Precedent   Următor >