Home arrow Newspaper Articles arrow Curtea de Conturi a dat în vileag nereguli admise de administraţiile capitalei
Main Menu
Home
Newspaper Articles
Publications, Reports and Studies
Comments of TI - Moldova to draft normative acts
Legal framework
Decisions of the Court of Accounts
Activities
Reporting and Audit
ALAC/ Hotline
Media
Links
Contact us
 
 
INTR.gif
TI News Letter

ti-news


Subscribe
Unsubscribe

Who's online

 

 

 
Content
Curtea de Conturi a dat în vileag nereguli admise de administraţiile capitalei
Available only in romanian

31.07.2012

Curtea de Conturi /CCRM/ a examinat astăzi un raport cu privire la încălcările depistate în procesul de acumulare şi cheltuire a banilor de către autorităţile locale din municipiul Chişinău, informează MOLDPRES.

Raportul de audit de 130 de pagini constată, între altele, că autorităţile locale din capitală au subestimat baza impozabilă a municipiului, ceea ce a dus la ratarea unor venitori de peste 61 de milioane de lei în perioada 2010-2011. "Din Chişinău se mai pot scoate încă 30 de procente de impozite, dar chiar şi încă un buget. Spre deosebire de alte localităţi, capitala este o mină de aur", a comentat membrul CCRM, Valeriu Chiţan.

Controlorul public Sergiu Ştirbu a estimat că  neevaluarea rezervelor, "acest flagel, implicit atrage transferuri nefondate din bugetele ierarhic superioare, generînd dezechilibre pentru finanţele publice în ansamblu".  CCRM s-a arătat îngrijorată şi de faptul că autorităţile capitalei nu înregistrează la cadastru imobile publice şi circa şapte sute de hectare de teren. Funcţionarii au dat asigurări că lucrează în vederea eliminării acestui tip de carenţe.

Un alt subiect discutat în contradictoriu a fost acumularea ilegală a banilor de la părinţi în cadrul şcolilor şi grădiniţelor. Reprezentantul direcţiei responsabile cu educaţia a spus că tema este discutată în permanenţă, dar fără rezultat. Deşi Ministerul Educaţiei a propus în toamna lui 2011 un regulament în acest sens, Procuratura Generală îl consideră ilegal. Funcţionari din primărie au estimat că banii alocaţi de stat pentru şcolile şi grădiniţele din Chişinău acoperă doar jumătate din necesar.

Prezent la şedinţă, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a admis existenţa unor lacune, dar a insistat că o parte din vină o poartă Consiliul Municipal Chişinău /CMC/.  "Acolo unde sînt abateri ale şefilor de subdiviziuni, dînşii trebuie să răspundă direct, pe de altă parte urmează a fi clarificate aspectele unde sînt puncte de vedere diferite", a adăugat primarul Chişinăului.

Rezultatele auditului CCRM vor fi publicate în Monitorul Oficial, notează MOLDPRES.

www.moldpres.md

 
< Prev   Next >