Patru jurnalişti au devenit câştigătorii celei de-a 9-a ediţii a concursului „Jurnaliştii împotriva corupţiei”, desfăşurat anual de Transparency International – Moldova. La concurs au participat 17 jurnalişti, cu 150 de articole.

Pe locul 1 s-a clasat Olga Ceaglei de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, pe locul 2 este Mariana Raţă de la Ziarul Naţional, iar pe locul 3 s-au clasat Ion Preaşcă de la Mold-Street şi Victor Moşneag de la Ziarul de Gardă, transmite IPN.

Directorul Transparency Internaţional – Moldova, Lilia Caraşciuc, a remarcat că acest concurs vine să susţină jurnalismul de investigaţie în abordarea subiectelor de corupţie. Scopul este nu doar de a promova echidistanţa şi obiectivitatea, ci şi de a acumula cât mai mult material. „În acest an au fost expediate 150 de articole şi sperăm că organele de drept se vor autosesiza, vor lua atitudine”, a subliniat directorul Transparency Internaţional – Moldova.

Membrii juriului au apreciat curajul jurnaliştilor de a aborda tema corupţiei în investigaţiile lor, iar gradul de risc a servit drept un criteriu la evaluarea materialelor. Fostul judecător constituţional, Victor Puşcaş, care a făcut parte din juriu, a spus că jurnaliştii au abordat teme de interes major, precum acapararea terenurilor, conflictele de interese, subliniind că presa din Moldova devine mai bună.

Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, membru al juriului, a menţionat că apar tot mai mulţi jurnalişti care abordează teme ce nu sunt la îndemâna oricui, iar în ultimii ani calitatea jurnalismului de investigaţie s-a îmbunătăţit.

Alt membru al juriului, directorul Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a subliniat că, dacă în 2008 se observa că tema corupţiei era abordată mai mult în ştiri, atunci acum vedem că situaţia s-a schimbat şi apar tot mai multe investigaţii.

Transparency Internaţional – Moldova, urmare a concursului, a publicat cele peste 50 de investigaţii prezentate la concurs şi care pot servi drept exemplu pentru cei ce doresc să facă materiale de acest gen.

Preluat de pe http://ipn.md/ro/arhiva/65795

Press contact:

Media and Public Relations
press@transparency.md
+373-22 203 484

Vezi mai multe noutăți de la Transparency International Moldova

Abonare la noutăți

anunturi

Caricaturi

Informații de contact

Transparency International Moldova

Telefon:
+373-22 203 485
Fax:
+373-22 237 876
Email:
office@transparency.md
Website:
http://www.transparency.md/