Corupția Politică Şi Juridică Compromit Progresele Moldovei

Riscurile de corupţie compromit progresele democratice în Republica Moldova menţionează Transparency International-Moldova în Raportul de evaluare a Sistemului Naţional de Integritate, realizat în cadrul unui proiect regional finanţat de Uniunea Europeană şi lansat astăzi la Chişinău.

Potrivit raportului, corupția partidelor politice şi sistemului judiciar se fac vinovate de subminarea eforturilor de îmbunătăţire a guvernării democratice în Republica Moldova.

Deși guvernarea din ultimii 4 ani și-a îmbunătăţit poziţia în clasamentele internaţionale, corupţia sistemică rămâne o problemă majoră, Republica Moldova înregistrând scoruri destul de joase la Indicele Perceperii Corupției, potrivit raportului.

Actorii raportului precizează că atingerea unor succese palpabile în lupta împotriva corupţiei este imposibilă fără un sistem judiciar independent, profesionist şi credibil.

În acest sens, ei recomandă accelerarea reformei în sistemul judiciar și a organelor procuraturii, sporirea transparenței în finanțarea partidelor politice, consolidarea capacităților Comisiei Naționale de Integritate, precum și aplicarea politicilor legate de conflictele de interese.

Preluat de pe independent.ro

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*