Pentru Cine Votăm La Alegeri? Principiile Și Valorile Lui Marian Lupu

În preajma alegerilor prezidențiale Ziarul NAȚIONAL lansează un ciclu de articole care vom afla mai mult despre candidaţii la Preşedinţia Republicii Moldova. Nu pretindem la adevăr în ultima instanță, dorim doar să le oferim cetățenilor mai multe surse de informații pentru ca aceștia să facă o alegere conștientă. Această inițiativă este parte a proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate.

Primul articol este, evident, despre primul candidat înregistrat în cursa prezidențială.

Marian Lupu, președintele Partidului Democrat (PD), este primul candidat care a prezentat listele cu semnături la CEC, respectiv va fi candidatul #1 în buletinul de vot. A mai avut anterior câteva tentative eșuate de accedere la funcția de Președinte. A pășit cu stângul și în această campanie.

Procedura de colectare a semnăturilor deja este contestată de mai mulți candidați care afirmă că aceasta a fost fraudată. Oleg Brega, candidat independent, a cerut CEC să-l scoată pe candidatul PD, Marian Lupu din cursa electorală, motivând că acesta a colectat semnături încălcând norma procedurală[2].  Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a adresat o sesizare către  OSCE, CEC, Promo-Lex, organizaţiile internaţionale şi ambasadele străine acreditate la Chişinău, FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, dar şi presa independentă, în legătură cu semnalele parvenite de la cetăţeni din diferite raioane ale ţării, în care sunt deconspirate practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale[4].

Pe 10 septembrie, Marian Lupu a fost înregistrat de CEC cu nr.1 în buletinele de vot. Iar reacția din partea Procuraturii Generale, care la fel ca CEC este controlată politic de PD, lipsește și astăzi.

Următoarea gafă a fost donația de 100 000 de lei (circa jumătate din veniturile familiei Lupu din 2014, conform ultimei declarații de venituri disponibile pe pagina Parlamentului RM[6]. Este o cifră absolut ireală. Or, numărul alegătorilor nu poate fi mai mare decât numărul populației. Dar culmea absurdului – e cifră oficială. Această situație creează premise pentru fraudarea masivă a rezultatelor scrutinului, iar marja falsificărilor poate atinge la zeci de procente. Chiar dacă investigația efectuată de RISE Moldova a depistat că la verificarea a peste 300 de persoane decedate 100 pot vota[8]. Evident, că cel favorizat va fi candidatul guvernării.

Celelalte instituții ale statului, inclusiv cele de drept și de forță, ca și întreprinderile de stat, vor fi de asemenea folosite în favoarea candidatului PD.

  • Financiare

PD dispune de resurse financiare practic nelimitate. Metodele de depășire ale limitelor de finanțare permise sunt multiple, iar cheltuielile necontabilizate și nereflectate în rapoartele financiare de regulă depășesc de câteva ori cele oficiale. Ca să nu mai zicem că cea mai mare parte a achitărilor (publicitatea TV) este de fapt dintr-un buzunar în altul. Problema cu limita publicității electorale ca timp se va depăși ușor prin lansarea spoturilor (cu un scop bine determinat, de regulă e denigrarea oponenților) din numele altor candidați care pentru asta au și fost lansați de guvernare.

  • Mediatice

Plahotniuc, patronul PD, deține oficial canalele Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3[10], ceea ce face practic imposibilă accederea altor candidați electorali cu excepția PD. Politica editorială a știrilor difuzate de aceste canale este deja cunoscută și a fost monitorizată anterior. De aceea putem afirma cu certitudine că în campanie vom vedea doar știri pozitive despre Marian Lupu și PD, și știri negative despre concurenții neafiliați. În acest mod, mass-media (iar televiziunea e cea mai importantă sursă de informare pentru 60% din populație) în proporție de 90% va promova candidatul guvernării.

Același lucru se poate spune, fără mari diferențe de cuantificare și despre presa online (28% de încredere), care este poluată de zeci de portaluri anonime[12], doar 1,8% din cetățeni ar dori să-l vadă pe Marian Lupu în funcția de Președinte (întrebare deschisă). La prezentarea listei de candidați, pentru acesta ar vota 2,2% (și 3,4% din cei deciși). În schimb, 33,1% cred că Lupu nu trebuie ales în această funcție.

Ratingul PD este 3,1% (4,9% din cei deciși). Nu ar vota nici într-un caz pentru PD 42,3%  (54,4% din cei deciși).

De remarcat, că ratingul personal al candidatului e în cădere liberă. Dacă în noiembrie 2009 acesta înregistra 20% din preferințele electorale, în 2016 a ajuns sub 2%. Ceea ce înseamnă că acest rating nu poate fi resuscitat în condiții normale. PD de asemenea, în pofida creșterii constante a numărului primarilor și consilierilor (colecționați din alte partide), nu are rating politic. Iar alegerile prezidențiale sunt politice.

Toate aceste cifre demonstrează că Marian Lupu nu poate câștiga alegerile prezidențiale. Acest lucru este cunoscut și de staff-ul PD. Surse din interiorul partidului afirmă, că înaintarea lui Marian Lupu a fost o decizie forțată, după ce nu a fost agreată înaintarea lui Pavel Filip.

Handicapul de popularitate și imaginea de candidat mereu perdant la funcția de Președinte, afectată și de translarea anti-ratingului  de peste minus 90% al lui Plahotniuc, se va încerca a fi compensat prin celelalte resurse specificate – administrative, financiare și mediatice.

Strategia în acest sens ar consta în promovarea pozitivă a candidatului, cu transferul tuturor „succeselor guvernării” gen majorări de pensii și salarii (din împrumutul românesc și nu din performanță), concomitent cu denigrarea oponenților atât prin toată mass-media afiliată, cât și prin intermediul echipei de candidați-spoileri independenți, dar și de partid.


Principii și valori

Marian Lupu este un reprezentant tipic al elitei nomenclaturiste. Din 1988 devine membru al PCUS. Din 1991 activează în diferite structuri ale Ministerului Economiei (în 2003 devine ministru).  În 2005 devine deputat pe listele PCRM, este ales Președinte al Parlamentului și devine membru PCRM. Din 2009 pleacă în PD și devine președinte al partidului.

Marian Lupu se identifică camoldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de „limbă moldovenească” ca limbă de stat a Republicii Moldova. În 2010, în cadrul unei emisiunii TV Marian Lupu a declarat: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească[14].” Am ales anume acest episod pentru că ilustrează cel mai bine „principiile și valorile” candidatului care se pot schimba oricând și „oscilează concomitent cu linia de partid”.

În presă s-a scris despre legăturile de business și proprietățile lui M. Lupu. Ar fi avut afaceri cu сontroversatul Sorin Ovidiu Vântu (condamnat în România) prin compania Alianța moldo-română Solidaritatea Ltd., înregistrată în zona offshore din Insulele Virgine Britanice[16].

Mesajul din actuala campanie va oscila în jurul „stabilității actualei guvernări, succeselor acesteia și continuării parcursului european”. Toată triada există doar în imaginația bolnavă a actualei guvernări care a capturat statul, l-a jefuit și continuă să-l jefuiască. Marian Lupu este un exponent reprezentativ și relevant al acestei guvernări corupte. În condiții de alegeri libere și corecte nu are nici o șansă să câștige.

Alegerea unui candidat antisistem ar însemna începutul demontării acestui regim. De aceea pentru a se proteja, guvernarea trebuie să fraudeze masiv alegerile, folosind tot arsenalul de resurse, dar în special contând pe principiul stalinist – nu contează cine votează, contează cine numără voturile…

*) Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de responsabilitate.  Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorilor.


[2] http://deschide.md/ro/stiri/politic/419/VIDEO–Maia-Sandu-solicit%C4%83-Procuraturii-Generale-s%C4%83-verifice-semn%C4%83turile-lui-Marian-Lupu.htm
[4] http://agora.md/stiri/22178/video–voronin-ii-face-cu-ou-si-otet-pe-toti-candidatii-la-functia-de-presedinte-al-tarii
[6]http://www.europalibera.org/a/27951821.html
[8] https://www.rise.md/reactia-cec-la-ancheta-rise-despre-registrul-de-stat-al-mortilor/
[10]http://cec.md/files/files/Alegeri_prezidentiale/conditii_radiodifuzori/GENERAL%20MEDIA%20GROUP.pdf
[12] http://ipp.md/public/files/Barometru/BOP_04.2016_prima_parte_finale-r.pdf. Aici și în continuare ne vom referi la acest sondaj, pe motiv că toate celelalte nu întrunesc condițiile de obiectivitate.
[14] http://adevarul.ro/moldova/politica/marian-lupu-s-a-razgandit-limba-vorbita-moldoveni-nu-romana-punct-vedere-stiintific-1_50aee73e7c42d5a663a19264/index.html
[16]http://www.annews.ru/news/detail. php?ID=234279 (2010, 07 septembrie, 19:27).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*