Comunicat: Va aproba Parlamentul din Moldova legea Magnitsky?

Republica Moldova poate deveni următoarea ţară care aprobă legea Global Magnitsky Act. Pe 26 iulie mai mulţi deputaţi au înregistrat un proiect de lege care va transpune prevederile din Global Magnitsky Act în legislaţia autohtonă. Acest fapt va permite sancţionarea funcţionarilor publici şi altor persoane implicate în acte majore de corupţie şi violare a drepturilor omului din orice ţară.

Proiectul de lege a fost perfectat de un grup de ONG-uri specializate în sfera de bună guvernare şi protecţia drepturilor omului. Din grupul de iniţiativă fac parte Transparency International Moldova, IDIS Viitorul, Comunitatea WatchDog.MD, CPR, PromoLex şi CRJM.

Pe parcursul ultimilor 2 ani legea Global Magnitsky Act a fost aprobată cu o majoritate largă în mai multe ţări, fiind cel mai cuprinzător instrument de sancţiuni. Legea a fost numită în cinstea avocatului Serghei Magnitsky, care a fost arestat şi omorât în 2009 de autorităţile din Rusia, după ce acesta a denunţat o schemă ilegală de restituire a impozitelor.

În ultimii ani diverse grupări criminale regionale au utilizat băncile din Republica Moldova pentru înfăptuirea celor mai mari tranzacţii de spălare de bani din regiune, prin care au fost transferate zeci de miliarde de dolari din Federaţia Rusă către jurisdicţii offshore. Activităţile suspicioase au culminat cu fraudarea a 1 miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti în noiembrie 2014. Una din aceste bănci era Banca de Economii, cunoscută de asemenea pentru implicarea în transferul mijloacelor provenite din schema ilegală de restituire a impozitelor, deconspirată de Serghei Magnitsky. La începutul anului 2008 două companii din Moldova au transferat cel puţin 52 milioane dolari sustraşi din trezoreria Federaţiei Ruse către zeci de companii offshore, după cum relevă o investigaţie realizată de OCCRP.

Între timp, actuala majoritate parlamentară a aprobat un pachet de legi privind amnistia capitalului, fapt care a trezit îngrijorarea reprezentanţilor FMI, Băncii Mondiale, Ambasadei SUA şi Delegaţiei UE în Moldova. Legile privind amnistia capitalului legitimează mijloacele provenite din crimele financiare de proporţii şi subminează angajamentele asumate de guvernarea RM faţă de cetăţeni şi partenerii de dezvoltare internaţionali. Autorităţile din Moldova au acum oportunitatea să demonstreze dacă sunt adevărate intenţiile lor privind combaterea corupţiei şi spălării banilor.

Textul proiectului de Lege aici: Proiect Lege Magnitsky

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*