Corupție există și la nivel local, doar că este percepută altfel

Extras din articolul Corinei Șeremet publicat integral pe pagina web a Ziarului de Gardă pe 4 aprilie 2021

Mai multe organizații neguvernamentale (ONG) au monitorizat activitatea administrațiilor publice locale (APL) din localitățile lor, site-urile primăriilor, discutând și cu cetățenii despre percepția fenomenului corupției în cadrul proiectului „Angajament civic pentru o guvernare locală mai bună”, implementat de Transparency International (TI) – Moldova. Scopul proiectului a fost de a monitoriza politicile anticorupție, dar și de a informa oamenii despre pericolele dării sau luării de mită.

În consecință, monitorii au  constatat că aleșii locali nu-și declară averile și conflictele de interese, fie că nu cunosc legislația, fie consideră că nu ar trebui să o facă, iar unii dintre ei sunt reticenți în comunicarea cu societatea civilă. APL-urile sunt puțin transparente în activitatea lor, ceea ce nemulțumește cetățenii. Oamenii nu cunosc că prin adresarea de petiții și solicitări de informații către APL pot contribui la sporirea calității interacțiunii dintre APL și cetățeni.

Experții consideră că astfel de evaluări sunt imperios necesare pentru a schimba activitatea din comunități și pentru a asigura o bună colaborare cu cetățenii,  rezultatele nelăsându-se așteptate. Monitorizările efectuate au demonstrat că primăriile încep să publice actele pe care anterior nu le publicau pe paginile lor oficiale, prezintă informațiile într-o formă accesibilă publicului și au o deschidere mai mare în colaborarea cu cetățenii. De asemenea, planurile de prevenire a corupției, uitate de autorități, s-au reîntors pe agenda APL-urilor datorită insistenței ONG-urilor, iar organele anticorupţie au primit semnale din teritoriu privind încălcările legislației.

Citiți în continuare pe pagina Ziarului de Gardă.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*