Transparency International – Moldova atenționează asupra caracterului inacceptabil de intimidări și presiuni asupra jurnaliștilor de investigație realizat pe fundalul intensificării procesului de verificare a averilor procurorilor și judecătorilor

Transparency International – Moldova în contextul ultimelor declarații ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, își exprimă profunda îngrijorare și atrage atenția autorităților statului, organelor anti-corupție, de asigurare a regimului constituțional și partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova asupra caracterului inacceptabil de intimidări și presiuni realizat pe fundalul intensificării procesului de verificare a averilor procurorilor și judecătorilor, care acționează tot mai agresiv împotriva jurnaliștilor care descoperă și semnalează cazurile de îmbogățire ilicită și averi nedeclarate care nu pot fi explicate prin venituri legale.  

Cazul semnalat de către Centrul de Investigație Jurnalistice din Moldova este ieșit din comun și demonstrează cert atentarea prin orice mijloace la libertatea presei și a mecanismelor democratice care sunt sugrumate de interese și scopuri obscure. Mai bine de 3 ani de zile, jurnaliștii de investigații au dat zeci de explicații și tot felul de justificări unor instituții ale statutului care în loc să asigure echilibrul adecvat dintre viața privată și libertatea de exprimare, acționează cinic în detrimentul interesului public.

Folosirea tendențioasă a legislației privind protecția datelor cu caracter personal împotriva dreptului la informare și libertatea de exprimare pe cazuri de interes public, reprezintă un abuz, iar intimidarea presei pentru cazurile de corupție și îmbogățire ilicită scoase la iveală în investigațiile jurnalistice urmează a fi pedepsite conform art. 1801 din Codul penal.  

Presiunea asupra jurnaliștilor prin intermediul procedurilor penale constituie un atac grav la libertatea presei și un precedent periculos pentru democrația unui stat. 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*