Cele mai bune investigații jurnalistice din cadrul celei de-a XII-ea ediții a concursului „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”

La 9 decembrie 2022, de Ziua Internaţională Anticorupţie, Transparency Internaţional – Moldova (TI-Moldova) a făcut totalurile ediţiei a XII -ea a concursului „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media” şi a lansat culegerea de investigaţii jurnalistice anticorupţie. La festivitate au participat jurnaliști care au aplicat la concurs, reprezentanți ai instituțiilor anticorupție, dar și reprezentanți ai donatorilor. Evenimentul a fost realizat cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău şi a Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.

Pentru a încuraja şi susţine jurnaliştii de investigaţie, TI – Moldova a iniţiat, acum aproape două decenii, concursul „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media” , iar în acest an, competiția este la a XII-ea ediție.  La concursul din anul curent, au participat peste 20 de jurnalişti, atât începători, cât şi reporteri cu experienţă în domeniu de la 9 instittuții media (posturi TV, presă online și presă tipărită). În total, în cele circa 60 de articole (anchete şi investigaţii) jurnaliștii au scos în evidenţă eventuale acte de corupţie la nivel naţional şi local, îmbogăţirea ilicită a demnitarilor, achiziţii trucate şi contracte păguboase pentru stat, utilizarea frauduloasă a patrimoniului public, conflicte de interese ascunse, maşinăria de organizare şi finanţare a protestelor.

Fiecare participant și participantă au putut trimite la concurs mai multe articole. Produsele jurnalistice au fost evaluate în baza mai câtorva criterii: profunzimea investigaţiei, calitatea argumentării, abordarea etică, riscul investigaţiei, efortul depus etc. Membrii juriului au apreciat efortul autorilor și autoarelor, deoarece majoritatea anchetelor prezentate la concurs au abordat subiecte complexe, documentând şi argumentând afirmaţiile expuse.

În rezultatul evaluării, premiul mare i-a fost acordat lui Pavel Păduraru (Jurnal.md), locul II l-au obţinut Iurie Sanduţa (RISE Moldova) şi Julieta Saviţchi (Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova), iar locul III i-a revenit lui Victor Moşneag (de la publicația „Ziarul de Gardă”).

Câștigătorilor le-au fost oferite diplome și premii. Cu premii simbolice au fost răsplătiți toți participanții și participantele la concurs.

Viorica Țîcu, decana Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism de la Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova (ULIM), membră a juriului, a precizat că jurnaliștii de investigație au un rol determinant în prevenirea și combaterea corupției. Ea a afirmat că prin documentarea și realizarea investigațiilor, ei urmăresc interesul public și au puterea de a schimba lumea.

Julieta Saviţchi, una din jurnalistele câștigătoare, a tras un semnal de alarmă că reporterii de investigații de foarte multe ori sunt expuși pericolului. „Ne-am obişnuit deja cu limitarea accesului la infomaţie, ne-am îmvăţat cum să depăşim aceste impedimente şi să obţinem informaţia. Însă rămâne problema riscului la care se expune jurnalistul de invetigaţie şi chiar pe apropiaţii săi. În Moldova nu sunt pârgii suficiente să protejeze jurnalismul de investigaţie. Iar puţinele pe care le avem, nu funcţionează”.

Lilian Chișca, vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate (ANI) i-a încurajat pe jurnalişti să abordeze în continuare domeniul anticorupţiei și să nu se lase intimidați.

Lilia Zaharia-Cravcenco, directoarea TI-Moldova, a specificat însă că modul în care jurnaliştii pot contribui la descoperirea actelor de corupţie depinde de libertatea mass-media, independenta şi accesul la bazele de date publice de investigare a unor afaceri şi proprietăţi. De asemenea, aceasta a mai argumentat că pentru a încuraja jurnalismul de investigaţie, e nevoie de un cadru legislativ care să protejeze jurnaliştii şi redacţiile de procese nefondate. „În prezent, redacţiile de media din Moldova, atât la nivel local, cât şi naţional duc lipsă de jurnalişti, iar de cele mai multe ori, reporterii au un volum mare de lucru şi nu au suficient timp şi resurse să se axeze pe anchete mai complexe. În acest context, jurnaliştii de investigaţie trebuie susţinuţi, motivaţi şi promovaţi pentru a scoate în vileag abaterile şi neregulile din sectorul public”. 

Olga Rabei Secrieru, specialistă programe juridice în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL) a precizat că Ambasada SUA, deja de mulți ani, a susținut în mod constant inițiativele anticorupție și de reformă a sectorului justiției. Suntem incantați că în acest an avem posibilitatea să susținem si cea de-a 12-a competiție în Moldova pentru cele mai bune investigații jurnalistice privind corupția. Desigur, inevitabil, în orice fel de competiție ca aceasta, există un element de subiectivitate, dar sper că putem fi de acord cu toții că, cel mai bun jurnalist este conștiincios, etic, echilibrat și bine motivate”.

La rândul său, Ecaterian Vâlcu, analistă principală pe probleme politice din cadrul Oficiului de la Chișinău a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos a menționat că jurnaliștii de investigație, prin munca lor, capacitează instituțiile publice. De mai mulți ani susținem instituții media independente în Republica Moldova.Jurnalismul de investigație este un element important atât pentru o societate democratică cât și în mod special pentru o societate ce tinde a fi democratică. Acest tip de jurnalism are rolul și să echilibreze uneori inacțiunile autorităților sau să compenseze lipsa capacităților”.  

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie în Moldova” implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

Premierea jurnaliștilor a fost posibilă datorită suportului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*